- Dramatisk og livstruende

Påtalemyndigheten beskriver dramatikken om bord på «Helge Ingstad». I et «kaos av gnister» måtte mannskap evakuere seg selv ved å krype ut av hull i skroget.

AKTOR: Statsadvokat Benedikte Høgseth fører saken for påtalemyndigheten, sammen med statsadvokat Magne Kvamme Sylta. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Benedikte Høgseth fører saken for påtalemyndigheten, sammen med statsadvokat Magne Kvamme Sylta. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Mandag inntok vaktsjefen på fregatten KNM «Helge Ingstad» Hordaland tingrett i Bergen. Den 33 år gamle mannen, som hadde navigasjonsansvaret på fregatten, ankom retten i uniform, og svarte tydelig «nei» på spørsmålet om straffskyld etter tiltalen.

Han er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket sjøskade som kunne medført tap av menneskeliv samt for brudd på militærloven «for som befalingsmann å ha gjort seg skyldig i forsømmelighet eller skjødesløshet ved utførelse av sine tjenesteplikter».

Statsadvokat Benedikte Høgseth startet sitt innledningsforedrag med å svare på den tiltalte vaktsjefens påstand om at tiltalen er urimelig og urettferdig.

Via forsvarer Christian Lundin har han uttrykt at han føler seg utpekt som syndebukk og at han synes det er urimelig og urettferdig at han sitter alene på tiltalebenken, når sammenstøtet skyldes svikt fra flere systemer.

- Er det urimelig at han som har ansvaret, og som setter 137 personer i livsfare, tiltales for uaktsom navigasjon? Er det urettferdig? Han er ikke gjort til syndebukk, sier hun, før hun svarer på eget spørsmål:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.