Huntingtons sykdom

- Det er tøft

Beate Almli Hagland (51) er genbærer for Huntingtons sykdom. - Selv om det er en uhelbredelig sykdom, er det viktig å leve livet fullt ut, sier hun.

SÅ FAREN BLI RAMMET: Beate Almli Hagland så faren bli rammet av en arvelig hjernesykdom som hun selv kommer til å få. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
SÅ FAREN BLI RAMMET: Beate Almli Hagland så faren bli rammet av en arvelig hjernesykdom som hun selv kommer til å få. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Beate Almli Hagland (51) var gravid med sitt andre barn da hun bestemte seg for å ta en gentest for å se om hun har Huntingtons sykdom.

Det er en arvelig hjernesvinnsykdom som fører til tap av hjerneceller, og forårsaker symptomer som blant annet ufrivillige bevegelser, kognitiv svikt, en form for demens og personlighetsforandringer.

51-åringen hadde fått vite at tanta var rammet, og forsto med det at det også gjaldt hennes far. Er du genbærer, er det 50 prosent sjanse for at barna dine også er det.

Nå er det tolv år siden hun fikk den nedslående beskjeden.

- Det var en veldig spesiell situasjon. Men jeg var veldig klar for å vite, sier hun.

I dag er Hagland leder i Landsforeningen for Huntingtons sykdom Region Vest.

- Når det rammer, rammer det hele familien på grunn av arvelighet. Det er en degenerativ hjernesvinnsykdom, som vil si at hjernen forsvinner gradvis. Det gir ulike utslag, forklarer hun.

Les alle saker fra Dagbladet Bergen her.

Finnes ingen kur

Det føres ikke register over hvor mange som er rammet. Ifølge Store medisinske leksikon er det omtrent 300-400 personer som har diagnosen i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer