- Den absolutt største krisen

Norges to eneste byrådsledere deler flere bekymringer for framtida.

VANSKELIGE TIDER: Byrådslederne Roger Valhammer (Ap) og Raymond Johansen (Ap) har flere av de samme utfordringene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
VANSKELIGE TIDER: Byrådslederne Roger Valhammer (Ap) og Raymond Johansen (Ap) har flere av de samme utfordringene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Roger Valhammer og Raymond Johansen har mye til felles. Begge er de Ap-politikere, begge har de erkenorske fornavn, og begge har de en enorm forkjærlighet for egen by.

Til sammen utgjør de den eksklusive klubben av landets to eneste byrådsledere. Byrådsledere som kan miste makten i sine respektive byer, dersom Arbeiderpartiet fortsetter å falle på meningsmålingene i Bergen og Oslo.

Vil snu kurven

- Det er bare midlertidig. Vi skal snu denne kjerringa, sier Raymond Johansen.

Oslo-byrådslederen var i Bergen tirsdag for å delta på et parlamentarismeseminar i regi av bystyret i Bergen, men også «for å snakke med Roger», blant annet om de felles utfordringene de to står overfor.

En av disse kan skimtes på meningsmålingene.

- Det er over et år til neste valg. Politikken endrer seg fort. Nå pågår det store nasjonale trender og utfordringer, knyttet til andre ting enn det Roger og jeg gjør i Oslo og Bergen. Men vi skal greie å snu det. Vi skal klare å få fram at det betyr noe hvem som styrer byene, fortsetter Johansen.

Krevende økonomi

Om noen uker skal byrådslederen få vedtatt budsjetter preget av krisetider.

Dagbladet har allerede omtalt hvordan voldsomme prisøkninger påvirker budsjettarbeidet i Bergen. 21. september skal byrådet legge fram sitt budsjettforslag.

- Vi ser en kjempeutfordring. Det økonomiske bildet er krevende for oss, og vi håper at regjeringen vekter det. Men generelt er utfordringene i landet store, knyttet til energikrise, krig i Europa, stigende inflasjon og renter, sier Valhammer, og fortsetter:

GODE KOLLEGAER: Arbeiderparti-politikerne forteller at de snakker godt sammen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
GODE KOLLEGAER: Arbeiderparti-politikerne forteller at de snakker godt sammen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Jeg opplever at vi sitter i samme båt, kommunen og regjeringen, og er nødt til å løse dette sammen. Jeg har forståelse for at regjeringen nok ikke kommer til å levere på alt som vi håper på, samtidig håper jeg, og tror jeg, at de finner en modell som gjør at det ikke blir veldig ulike tjenester i landet, sånn at noen kommuner må kutte massivt for å gi velferd, og andre slipper.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

- Den absolutt største krisen

Mens Bergen kommune får en enorm differanse i utgifter og inntekter på strøm, er Oslo kommune bedre stilt. Her har byrådslederen imidlertid en annen utfordring. En økonomisk politikk som sørger for ytterlige renteøkning, vil kunne ramme osloborgerne hardere enn andre.

- Oslo er et av de områdene i landet hvor folk er mest forgjeldet, på grunn av de høye boligprisene. Skulle vi ende opp i en situasjon hvor rentene øker, fordi man ikke greier å stramme budsjettene, så vil det være den absolutt største krisen for Norge, sier Johansen.

Valhammer hinter sterkt om at noen bergensere kan komme til å bli skuffet over det kommende budsjettet.

- I løpet av de neste ukene kommer vi til å fortelle at vi må skyve på en del investeringer, som er en rein konsekvens av at økonomien er som den er. Men det er, i det store bildet, en liten pris å betale, sier bergenseren, og nevner prisen ukrainerne nå betaler.

Klar oppfordring til kommunepolitikere

Her har også kollega Johansen noe han vil fortelle. Han mener at også kommunepolitikerne må være innforstått med den situasjonen demokratiet og Europa nå står i. At høye renter og strømpriser bare er en del av et større bilde.

- Vi som kommunepolitiker er også helt avhengige av å fortelle historien om at vi nå er i en situasjon, i en krigssituasjon. En situasjon hvor Putin kan lykkes med å splitte nasjoner og kommuner, fordi vi har nok med oss selv. Hvis vi ikke forstår at det er det liberale demokratiet, menneskerettigheter, vår styreform, som er truet, sier Johansen engasjert, og legger til:

- Vi er avhengig av å løfte den diskusjonen opp på et høyre nivå enn vi gjør i dag, selv om vi også er helt avhengig av å snakke om folks hverdagsproblemer også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer