Parkeringshus-drapet:

Brutalt overfall: «En trussel»

Midt på lyse dagen gikk mannen til angrep på faren og hans kone i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten i Bergen. Nå håper de etterlatte på svar på hvorfor.

DREPT I PARKERINGSHUSET: Ekteparet ble angrepet med kniv i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen. Foto: Magnhild Mostad / Bergensavisen / NTB
DREPT I PARKERINGSHUSET: Ekteparet ble angrepet med kniv i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen. Foto: Magnhild Mostad / Bergensavisen / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Fredag 4. mars i fjor, like før klokka 17, gikk mannen i 30-åra brutalt til angrep på sin far og hans kone inne i parkeringshuset til det populære kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen.

Foran forskrekkede kunder, knivstakk han faren gjentatte ganger i hodet, halsen og kroppen, og sparket ham mens han lå på bakken, ifølge tiltalen mot ham. Kvinnen ble også sparket i hodet og andre steder på kroppen, og ble stukket med kniv i hånda.

Faren døde av knivstikkene han ble påført, mens farens kone slapp unna med lettere fysiske skader.

Ifølge Bergensavisen har vitner beskrevet det som «en henrettelse».

Mandag møter mannen i Hordaland tingrett, tiltalt for drapet på far, kroppsskaden mot farens kone og en voldsepisode i Bergen fengsel.

Han erkjenner de faktiske forhold.

Fikk ikke forsvarlig helsehjelp

Påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for mannen.

Dagen etter drapet åpnet Fylkeslegen i Vestland tilsyn mot spesialisthelsetjenesten. Mannen var pasient ved Voss Distriktspsykiatriske Senter (DPS) i to års tid før angrepet i parkeringshuset.

I slutten av juni kom konklusjonen, som slo fast at mannen ikke fikk forsvarlig helsehjelp i månedene før drapet.

I perioder brukte den tiltalte mannen ulike rusmidler og var diagnostisert med en alvorlig psykisk lidelse. Situasjonen skal ha forbedret seg i 2020 med oppfølging ved DPS og stabil medisinering med antipsykotika.

Behandlingen ble avbrutt da mannen reiste til utlandet i november 2021. Mens han var i utlandet, avsluttet Voss DPS behandlingen.

- Mannen hadde sagt at han snart skulle komme tilbake, og ved flere tidligere reiser hadde han returnert innen avgrenset tid. Det var kjent at han hadde høy risiko for tilbakefall og forverring uten medisin. Vi har konkludert med at DPS-et burde gjort mer for å sikre videre oppfølging da mannen kom tilbake til Norge. På dette punktet var ikke helsehjelpen forsvarlig, og heller ikke i tråd med nasjonale retningslinjer, står det i konklusjonen.

«Var en trussel»

Fylkeslege Sjur Lehmann har overfor Bergens Tidende understreket at mannen har vært involvert i ulike voldsepisoder – og at han tidvis var «en trussel for både seg selv og andre».

Mannen er blant annet tidligere dømt for å ha kjørt uten førerkort. I bilen hadde han sju molotovcocktailer, brannbomber og 3,28 gram amfetamin.

Mannens forsvarer, Marius Wesenberg, forteller at klientens helsehistorikk vil bli helt sentral i rettssaken. Mannen har blitt ivaretatt av helsepersonell under varetektsperioden.

- Han har erkjent de faktiske forholdene i saken fra dag én. Han har hundre prosent samarbeidet med politiet, sier forsvareren.

FORSVARER: Advokat Marius Wesenberg forsvarer den drapstiltalte mannen i 30-åra. Foto: Marit Hommedal / NTB
FORSVARER: Advokat Marius Wesenberg forsvarer den drapstiltalte mannen i 30-åra. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

At klienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp i forkant av drapet, vil ikke bli et sentralt poeng for forsvareren.

- Vi tar det til etterretning og det vil komme fram i retten. Men det vil ikke bli noe stort poeng fra vår side, sier han.

Var planlagt

Mannen har forklart hvordan han planla drapet på faren i avhør. BT har gjengitt forklaringen, som er registrert i rettsboka, der han forklarer at han fulgte etter dem på kjøpesenteret og ventet på en mulighet for å «gjøre det han gjorde».

«Da de kom ut på parkeringsplassen, klarte ikke siktede å holde tilbake lenger», har han forklart, ifølge avisa.

- Han har forklart seg grundig om dette i avhør og i rettsmøter. Han er tydelig på at dette ikke var spontant, men noe han hadde tenkt på i noe tid, sier Wesenberg.

- Hvordan blir det for ham å møte i retten?

- Han innser at det blir en tøff uke. Men ser fram til å bli ferdig med dette.

De sakkyndige har slått fast at mannen hadde en ubehandlet psykoselidelse, paranoid schizofreni, samt en ruslidelse i perioden han skal ha begått drapet, skriver BT, og viser til en kjennelse fra Hordaland tingrett.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Kjetil Johannes Ottesen er bistandsadvokat for to av den avdøde farens barn. Foto: Marit Hommedal / NTB
BISTANDSADVOKAT: Advokat Kjetil Johannes Ottesen er bistandsadvokat for to av den avdøde farens barn. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Håper på svar

Kjetil Johannes Ottesen er bistandsadvokat for to av farens barn.

- De skal følge saken, hvert fall innledningsvis. Det er tiltaltes forklaring som er interessant for dem. De leter etter svar og prøver å forstå hvorfor dette har skjedd og hva han har tenkt på da han gjorde dette. De håper rettssaken kan gi noen svar, sier Ottesen.

De pårørende ønsker ikke at den døde mannen skal identifiseres i pressen.

Kristine Aarre Hånes er bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen.

- Min klient opplevde at ektemannen ble drept foran øynene hennes, og er selvsagt fremdeles sterkt preget av det. Hun er likevel klar for å forklare seg i retten. Hun beskriver avdøde som en snill person som hadde et godt forhold til tiltalte. Det grusomme som har skjedd er derfor helt uforståelig for henne, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer