Ble lam etter lekeland-ulykke

Ole Kristoffer Relling (42) ble lam etter en ulykke på Leos Lekeland i 2019. Han gikk til sak og vant. Denne uka møtte han lekelandet i retten - igjen.

ALVORLIG SKADD: Ole Kristoffer Relling ble alvorlig skadd da han slo hodet i en bjelke på Leos Lekeland. Her er han på Haukeland universitetssjukehus etter ulykken. Foto: Privat
ALVORLIG SKADD: Ole Kristoffer Relling ble alvorlig skadd da han slo hodet i en bjelke på Leos Lekeland. Her er han på Haukeland universitetssjukehus etter ulykken. Foto: Privat Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Turen til Leos Lekeland på Kokstad i Bergen endte i et mareritt for småbarnsfar Ole Kristoffer Relling.

11. august 2019 var han på lekelandet med en kamerat og sønnen på halvannet år. Da han skulle hjelpe sønnen opp trappa til «tigersklia», slo han hodet i den gule bjelken på toppen av platået.

- Jeg setter fra meg guttungen og reiser meg opp. Så smeller det. Jeg skjønner ikke hva som skjer, men mister balansen. Jeg prøver å strekke ut armen for å holde meg fast, men det går ikke. Jeg faller inn i nettinga og sklir nedover. Der blir jeg liggende på bunn uten mulighet til å bevege armer eller bein, eller rope etter hjelp, sier han til Dagbladet i dag.

Han ble lam fra nakken og ned etter hendelsen, men har siden klart å trene seg opp igjen. I tre år har han kjempet en kamp mot Leos Lekeland, som tidligere er omtalt av blant andre NRK og BA.

Han vant en knusende seier i tingretten, men gleden ble kortvarig. Tirsdag og onsdag denne uka gikk ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Dagbladet har vært i kontakt med lekelandets advokat, Harald Holm Glad, som sier at Leos Lekeland ikke ønsker å kommentere saken nå, ettersom det pågår en rettsprosess.

Les alle saker fra Bergen her.

I RETTEN: Relling har tatt saken til retten, og denne uka ble den behandlet i Gulating lagmannsrett. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
I RETTEN: Relling har tatt saken til retten, og denne uka ble den behandlet i Gulating lagmannsrett. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Helt jævlig

Dagbladet møter Relling etter endt rettsdag onsdag. Nå kan han gå igjen, men han kan ikke hoppe eller løpe. Han beskriver tida etter ulykken slik:

- Det var helt jævlig. Jeg var fanget i egen kropp.

Han var innlagt på Haukeland universitetssjukehus i fem måneder med ryggmargsskade. Inntil nylig har han vært på rehabilitering på Hauglandsenteret.

HADDE HÅP: Småbarnsfaren var optimistisk på at han skulle ut av rullestolen. Nå kan han gå igjen, etter rehabilitering og opptrening. Foto: Privat
HADDE HÅP: Småbarnsfaren var optimistisk på at han skulle ut av rullestolen. Nå kan han gå igjen, etter rehabilitering og opptrening. Foto: Privat Vis mer

Småbarnsfaren var hele tida optimistisk på at han skulle gå igjen. Samtidig legger han ikke skjul på at det tærer på psykisk å oppleve noe som dette.

- Før dette forsto jeg ikke dette med angst. Jeg hadde aldri opplevd det før. Men så ble jeg innlagt på DPS med mørke tanker selv. Det, i tillegg til det fysiske og det å gå gjennom en rettssak, har vært vanskelig.

Relling mener at Leos Lekeland er ansvarlig for ulykken, fordi bjelken ikke var merket og det var heller ingen advarsel. I juli saksøkte han Leos Lekeland og forsikringsselskapet W.R. Berkley Insurance Nordic NUF.

Lekelandet mener på sin side at ulykken var selvforskyldt.

Tenkte «yes!»

Hordaland tingrett ga småbarnsfaren medhold i at Leos Lekeland og forsikringsselskapet er solidarisk erstatningspliktige for skaden han ble påført, og de ble dømt til å betale ham erstatning på litt over 230 000 kroner.

- Da tenkte jeg «yes», men så anket de. Jeg må si at jeg synes Leos Lekeland utviser god kundeservice og fremmer gode familieverdier ved å behandle en enkeltperson på denne måten, sier Relling ironisk.

- Hadde de bare tatt ansvar, hadde dette vært en forsikringssak og så hadde det vært over. Leos Lekeland er en kommersiell aktør der man betaler penger for å komme inn. Da forventer man at det er trygt, understreker han.

Partene møttes denne uka i Gulating lagmannsrett. Dommen er ventet om en måned.

- Etter seieren i tingretten og nyheten om at saken ble anket, har mange tatt kontakt og fortalt at de har opplevd det samme, uten at utfallet har blitt så alvorlig som i min sak, forteller han.

Tingretten fant det bevist at andre også hadde skadet seg på den aktuelle bjelken, står det i dommen fra Hordaland tingrett.

«Leos Lekeland forsto eller burde forstått at det forelå en risiko for skade», skriver tingretten i dommen, som ikke er rettskraftig.

- Et hodebry

Bjelken er plassert på det aktuelle stedet for å bremse farten til barn som snur og går ned igjen den bratte trappa. Relling understreker at han ikke ønsker den fjernet, men at det settes opp merking og at Leos Lekeland gjør folk oppmerksom på den.

- Det hadde ikke kostet så mye å sette opp et skilt i bunnen av trappa, påpeker han.

VIL VIDERE: Nå ønsker småbarnsfaren å gå videre med livet, og legge rettsprosessen og ulykken bak seg. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VIL VIDERE: Nå ønsker småbarnsfaren å gå videre med livet, og legge rettsprosessen og ulykken bak seg. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Relling er optimistisk og håper på medhold i lagmannsretten. Om han taper, vil han ikke gi seg.

- Jeg føler på en urett. Jeg mener at jeg har rett og at jeg har krav på erstatning. Nå vil jeg bli ferdig med denne saken og fortsette livet mitt, sier småbarnsfaren.

Han legger til:

- Jeg var klar for å starte på resten av livet. Rettssaken stopper den prosessen. Det er et hodebry. Men jeg lar ikke denne hendelsen definere meg lenger.

Relling ønsker å komme tilbake i arbeid. Året før ulykken hadde han startet eget firma. Det måtte han legge ned.

- Det verste med alt dette er å føle at man er frarøvet det livet man hadde, som en aktiv person. Å føle seg tilsidesatt i samfunnet, som en annenrangsborger.

Var godkjent

Dommen fra tingretten presiserer at lekeinnretningene i Leos Lekeland er godkjente i henhold til europeiske standarder, og at det foretas jevnlige sikkerhetskontroller.

«Ved vurderingen av om bommen skulle vært varslet på annen måte må retten se hen til risikoen for skade. Leos Lekeland hadde 4,7 millioner besøkende i 2019. Rundt halvparten var voksne. Tilsvarende bom er brukt på andre innretninger i lekelandet. Leos Lekeland har ikke vært kjent med andre skader forårsaket av den aktuelle innretningen. Risikoen for skade er således forsvinnende liten. Det har nok skjedd at man har dunket hodet ved passering, men det er ikke tale om skader som følge av dette. Innretningen er også godkjent i henhold til gjeldende regelverk», anførte lekelandet i søksmålet i tingretten, ifølge dommen.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer