Ble knivstukket tolv ganger

«Eg ska drepa jævelskapet», sa kvinnen. Så ble Peter Kåre Knutslien (73) knivstukket gjentatte ganger. Han mener det er feil at kvinnen er dømt for drapsforsøk.

FORNÆRMET: Peter Kåre Knutslien har fått kjenne på kroppen hvordan det er å være fornærmet i en straffesak. Han er likevel lei seg på vegne av venninna som nå sitter i fengsel. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FORNÆRMET: Peter Kåre Knutslien har fått kjenne på kroppen hvordan det er å være fornærmet i en straffesak. Han er likevel lei seg på vegne av venninna som nå sitter i fengsel. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Besøket hos venninna i februar endte dramatisk. Etter en krangel ble Knutslien påført tolv knivstikk. Han rømte ut av boligen, til naboen, og ble i all hast fraktet til Haukeland universitetssjukehus.

Venninna i 60-åra ble i midten av november dømt til fem og et halvt år i fengsel for drapsforsøket på Bømlo. Knutslien mener at hun aldri prøvde å drepe ham, og synes det er vondt å tenke på at hun sitter i fengsel.

- Hun burde fått hjelp og god oppfølging, ikke over fem år i fengsel, sier han til Dagbladet.

Kvinnens forsvarer, Erik Ulvesæter, forteller at saken er anket.

- Det gjøres i korthet gjeldende at verken de objektive eller subjektive vilkår for drapsforsøk er oppfylt, sier han.

Les alle saker fra Bergen her.

MENER DOMMEN ER FEIL: Knutslien mener venninna aldri skulle vært dømt for drapsforsøk. Nå er saken anket. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
MENER DOMMEN ER FEIL: Knutslien mener venninna aldri skulle vært dømt for drapsforsøk. Nå er saken anket. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Knutslien tar oss med tilbake til lørdag 5. februar. Han hadde vært på besøk hos kvinnen i ei uke, og denne formiddagen drakk de alkohol. Så oppsto det en krangel.

73-åringen forteller at kvinnen ble sint fordi hun ikke ville at han skulle dra hjem, mens kvinnen i 60-åra har forklart at hun ble sint fordi Knutslien ignorerte henne, ifølge dommen.

«Eg ska drepa jævelskapet»

Klokka 10.34 ringte Knutslien til medisinsk nødtelefon og fortalte at kvinnen hadde låst ham inne på badet. Dette bekreftet kvinnen til AMK, som ba om at heller politiet ble kontaktet.

Da svarte kvinnen, ifølge dommen:

«Politiet? Eg ska drepa jævelskapet».

Så eskalerte situasjonen. Kvinnen forklarte i retten at hun stakk Knutslien i overkroppen tre eller fire ganger med kniven. Retten fant det bevist at 73-åringen ble knivstukket tolv ganger, og at skadene var livstruende.

«Dersom Knutslien ikke hadde mottatt medisinsk hjelp ville han dødd av blodtap og/eller blodtrykksfall», står det i dommen.

- Jeg var aldri redd for å dø, sier han.

VISER STØRRELSEN PÅ KNIVEN: Knutslien viser Dagbladet hvor lang kniven var. Kniven han ble stukket med var en 31 cm lang kjøkkenkniv, med 19 cm langt blad. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VISER STØRRELSEN PÅ KNIVEN: Knutslien viser Dagbladet hvor lang kniven var. Kniven han ble stukket med var en 31 cm lang kjøkkenkniv, med 19 cm langt blad. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
VÅPENET: Denne kniven ble brukt til å stikke Knutslien. Det er en 31 cm lang kjøkkenkniv, med 19 cm langt blad. Foto: Politiet
VÅPENET: Denne kniven ble brukt til å stikke Knutslien. Det er en 31 cm lang kjøkkenkniv, med 19 cm langt blad. Foto: Politiet Vis mer

Han kom seg ut av huset rundt klokka 14.30. Han tenkte å ta en drosje eller buss hjem, men banket i stedet på hos en nabo, som ringte politiet klokka 14.41. Knutslien ble flydd til Haukeland og var innlagt på sykehus i ei drøy uke.

- Da jeg våknet opp på sykehuset på søndagen, hadde det ikke helt gått opp for meg hvor vondt jeg egentlig hadde. Jeg var ute av stand til å gå på egen hånd, forteller han.

- Ikke bitter

Han blir preget når han snakker om venninna som kanskje må sitte mange år i fengsel.

- Hun har ikke hatt det lett og burde fått hjelp, sier han.

- Hun knivstakk deg flere ganger. Er du ikke sint for det?

- Jeg er sur, men ikke bitter. Jeg skjønner henne, på en måte. Ikke at hun knivstakk, men hun ville ikke at jeg skulle dra og tenkte vel på at hun skulle bli sittende igjen alene i ensomheten. Det hjalp jo ikke akkurat å true med kniv. Da hadde det vært mer genialt å bare si at hun ikke orket å være alene, sier han.

Han erkjenner at venninna må straffes for det som skjedde.

- Hun kunne vært dømt for knivstikkingen, men jeg tror ikke at hun prøvde å drepe meg. Da hadde hun klart det. Jeg gjorde ikke noe motstand, sier han og viser til at kvinnen i 60-åra har sittet i varetekt siden februar og at hun også er dømt til å betale ham erstatning.

INGEN PLAGER: 73-åringen har ingen plager etter knivstikkingen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
INGEN PLAGER: 73-åringen har ingen plager etter knivstikkingen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Det står i dommen at kvinnen har slitt med psykisk uhelse over flere år, og at hun tidligere har fått diagnosene psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser som skyldes misbruk av alkohol, avhengighetssyndrom, blandet angstlidelse og depressiv lidelse. I tillegg mener de rettsoppnevnte sakkyndige og psykologen i fengselet at hun oppfyller kriteriene for flere diagnoser, blant annet tvangslidelse og emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

«Retten har vurdert om kvinnens personlige vanskeligheter tilsier en delvis betinget reaksjon, men er kommet til at allmennpreventive grunner med styrke taler mot dette», står det i dommen.

- Føler på en skyldfølelse

Knutslien og kvinnen i 60-åra har vært venner siden 2008, og 73-åringen beskriver et noe turbulent vennskap med mye krangling.

- Jeg har ikke lagt henne for hat etter dette, men jeg er skeptisk til å skulle besøke henne igjen, sier han.

Kvinnen var også tiltalt for å ha stukket Knutslien med kniv i skuldra i april i fjor. Dette ble hun frikjent for, da hendelsen lå langt tilbake i tid, noe som gjorde det samlede bevisbildet uklart, og det dermed ikke kan utelukkes at det var et uhell.

VENNER: Knutslien og kvinnen har vært venner siden 2008, og var ofte på besøk hos hverandre. De dro også på flere turer sammen i Norge. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VENNER: Knutslien og kvinnen har vært venner siden 2008, og var ofte på besøk hos hverandre. De dro også på flere turer sammen i Norge. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Jeg føler på en skyldfølelse. Jeg var på legevakta da hun stakk meg sist, men det ble ikke oppdaget at det var snakk om et knivstikk. Jeg så det ikke før jeg kom hjem. Jeg kunne ringt politiet, men tenkte ikke så langt. Det irriterer meg at det ikke ble oppdaget. Det kunne spart oss for mye bry. Da hadde vi kanskje sluppet denne saken, sier han.

Ifølge dommen forklarte kvinnen i retten at hun ikke hadde til hensikt å ta livet av Knutslien. Dommen viser til at uttalelsen om å «drepe jævelskapet» peker i retning av at hun hadde til hensikt å ta livet av ham. Ifølge dommen skal hun også ha uttalt at det «var synd hun ikke drepte jævelen» ved framstilling til kriminalteknisk undersøkelse i Haugesund.

- Bare tilfeldigheter

Statsadvokat Henriette Kvinnsland viser til tingrettens dom.

- Domfelte har stukket fornærmede mange ganger i overkroppen, og en gang i låret. To av stikkene gikk gjennom bukveggen. Som dommen konkluderer med, er det bare tilfeldigheter som gjør at stikkene ikke skader indre organer, sier hun til Dagbladet.

Kvinnsland påpeker også at det er konkludert med det som på fagspråket heter sløret forsett, altså at kvinnen forsto at handlingene hun utførte kunne forårsake død hos fornærmede.

Retten har ikke konkludert med at kvinnen på gjerningstidspunktet hadde til hensikt at Knutslien skulle dø av skadene.

- Det er en relasjon mellom partene og fornærmede har sagt i retten at han ikke trodde at hun ville drepe ham. Det er et moment som tas med i vurderingen, men retten har kommet fram til, i likhet med påtalemyndigheten, at det er grunnlag for dom på drapsforsøk.

Kvinnsland forklarer også at kvinnens helsetilstand er vurdert av rettspsykiatriske sakkyndige, slik det også framkommer i dommen.

- Retten er enig med påtalemyndigheten i at det ikke er forhold som tilsier utilregnelighet. Da kan man heller ikke dømme til behandling. Det er ikke grunnlag for nedsatt straff.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer