Advarer om «SARS-CoV-3»

- Det burde være en «wake up-call» for oss alle, sier forsker og professor Carlos Goncalo das Neves. FHI-overlege Preben Aavitsland tror dette er nøkkelen for å oppdage nye pandemier tidligere.

FØLER MED: Eksperter mener vi må samarbeide tettere på tvers av miljøer for å være rustet til å oppdage virus som kan forårsake en ny pandemi. Blant virusene de følger med på er MERS. Foto: Science Photo Library / NTB
FØLER MED: Eksperter mener vi må samarbeide tettere på tvers av miljøer for å være rustet til å oppdage virus som kan forårsake en ny pandemi. Blant virusene de følger med på er MERS. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - «SARS-CoV-3» kommer sannsynligvis til å skje. Vi må passe på at det ikke skjer på samme måte som nå, sier Carlos Goncalo das Neves til en fullsatt sal på Radisson Hotel Royal Bryggen.

Her har forskere, undervisere, helsearbeidere og studenter samlet seg for konferansen «Pandemi, mangfold og sosial ulikhet» i Bergen.

das Neves var blant forskerne som tidligere denne måneden slo fast at coronaviruset - SARS-CoV-2 - stammer fra et dyr og ikke er produsert i et laboratorium. Han er direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet og medlem av One Health Lancet commission.

- Det burde være en «wake up-call» for oss alle. Vi kan ikke vente til «SARS-CoV-3» med å få ting på plass, sier han.

Han bruker SARS-CoV-3 som et eksempel på den neste pandemien. Ingen vet hvilket virus som vil føre til den neste krisen, men WHO har en «skrekkliste» over virus de følger nøye med på.

- Vil komme oftere

Ekspertene er opptatt av «én helse»-konseptet, som handler om å tenke helhetlig for å jobbe for å bekjempe framtidige pandemier. I forskningsartikkelen om at covid-19 stammer fra dyr, står dette som das Neves trekker fram:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer