Gonoré-bølge

Advarer om alvorlig infeksjon

Det finnes ingen forklaring på sjokkøkningen av gonoré-tilfeller i Bergen. - Vi har ikke sett det så omfattende som nå på mange år, sier overlege.

STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB
STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Som Dagbladet tidligere har omtalt, har smittevernet i Bergen kommune fra i sommer sett en klar økning i tilfeller av gonoré.

Det er meldt om tilfeller hos personer helt ned i 15-årsalderen. Økningen blant unge kvinner er høy, og dette gjelder spesielt i Bergen, opplyser kommunen på sin hjemmeside.

- Vi vet ikke hvorfor det blusser opp nå, men det er absolutt mer enn tidligere. Vi har ikke sett det så omfattende som nå på mange år, sier overlege Gunnhild Hunskår ved venerisk poliklinikk, og gjesteforsker ved UiB, til Dagbladet.

Så langt i år er det rapportert om 126 tilfeller i Vestland. I fjor var antallet 35, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Advarer om alvorlig infeksjon

Nå ser man kjønnssykdommen i alle aldersgruper, og hos ungdommer. Mens den tidligere er sett mest hos voksne, forklarer overlegen.

Hunskår forteller at man kan bli sykere av gonoré enn for eksempel klamydia. Derfor blir de som tester positivt underlagt streng smittesporing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer