Gonoré-bølge

Advarer om alvorlig infeksjon

Det finnes ingen forklaring på sjokkøkningen av gonoré-tilfeller i Bergen. - Vi har ikke sett det så omfattende som nå på mange år, sier overlege.

STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB
STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Som Dagbladet tidligere har omtalt, har smittevernet i Bergen kommune fra i sommer sett en klar økning i tilfeller av gonoré.

Det er meldt om tilfeller hos personer helt ned i 15-årsalderen. Økningen blant unge kvinner er høy, og dette gjelder spesielt i Bergen, opplyser kommunen på sin hjemmeside.

- Vi vet ikke hvorfor det blusser opp nå, men det er absolutt mer enn tidligere. Vi har ikke sett det så omfattende som nå på mange år, sier overlege Gunnhild Hunskår ved venerisk poliklinikk, og gjesteforsker ved UiB, til Dagbladet.

Så langt i år er det rapportert om 126 tilfeller i Vestland. I fjor var antallet 35, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Advarer om alvorlig infeksjon

Nå ser man kjønnssykdommen i alle aldersgruper, og hos ungdommer. Mens den tidligere er sett mest hos voksne, forklarer overlegen.

Hunskår forteller at man kan bli sykere av gonoré enn for eksempel klamydia. Derfor blir de som tester positivt underlagt streng smittesporing.

- Symptomer som svie ved vannlating og utflod er mest vanlig. Men det kan føre til alvorlig infeksjon som for eksempel egglederbetennelse og bekkeninfeksjon hos kvinner, og hevelser i testiklene hos menn.

Hun understreker at dette ikke skjer ofte, men at det oppfordres til å teste seg slik at man får behandlet det mens det fortsatt er en lett infeksjon.

- Det oppfordres til kondombruk og at man tester seg ved nye seksualpartnere, sier hun.

Flere tester seg

Ifølge Bergensavisen er det flere som har tatt oppfordringen om å teste seg på alvor, og flere har strømmet til for å teste seg de siste to ukene.

Gonoré behandles med antibiotika.

Helsesykepleier Agnes W. Giertsen ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum har tidligere uttalt til Dagbladet at gonoré tradisjonelt sett har smittet lettere gjennom analsex enn vaginalt samleie.

- Menn som har sex med menn er veldig flinke til å beskytte seg og teste seg, men nå ser vi denne oppblomstringen i en større andel av befolkningen. Vi har i en lengre periode testet alle som skal teste seg for klamydia, også for gonoré. Oppblomstringen vi nå ser startet litt før sommeren, og har fortsatt etter sommeren, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer