Advarer: - Giftig cocktail

Bryggen i Bergen står i fare for å drukne som følge av at havet stiger. Klimaforsker Helge Drange advarer om at det haster med å ta grep.

HAVET STIGER: Slik kan Bergen se ut ved 200-års stormflo i 2090. Det betyr at 2854 bygninger blir oversvømt, inkludert Bryggen. Foto: Kartverket
HAVET STIGER: Slik kan Bergen se ut ved 200-års stormflo i 2090. Det betyr at 2854 bygninger blir oversvømt, inkludert Bryggen. Foto: Kartverket Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Havet vil fortsette å stige i uendelig tid. Vi har bygget infrastruktur langs kysten. Så her vil det oppstå konflikter, sier klimaforsker og professor Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Havstigningen i Bergen kan øke med 59 til 75 centimeter i løpet av 100 år, anslås det.

- Bryggen vil drukne. Det er bare et spørsmål om tid, sier han.

SKADER: Stiftelsen vurderer grep for å bevare deler av det kjente landemerket. Video/reporter: Angelica Hagen, Dagbladet. Vis mer

Og om vi ikke får ned utslippene, vil isen i Antarktis og Grønland smelte stadig raskere. Det bekymrer forskeren.

- Det er direkte katastrofalt. For menneskeheten og infrastrukturen. Milliarder av mennesker vil få et kjempeproblem. Vi bosetter oss langs kysten. Skulle Grønlandsisen smelte totalt, vil globalt havnivå stige med sju meter. Skulle isen i Antarktis smelte, snakker vi om 60 meter. De to tallene hver for seg, og summen av dem, viser at det nesten ikke er grenser for hvor mye havet kan stige.

- Brattere og brattere

I dag stiger havet 4,6 millimeter per år. Drange påpeker at det høres lite ut, men om 100 år vil tallet være 46 centimeter.

- Kurven blir brattere og brattere. Havstigningen vil fortsette, advarer han.

Grepene for å unngå at Grønlandsisen og isen i Antarktis smelter, mener forskeren er å slutte å bruke kull, olje og gass, og så må vi ta vare på naturen.

- Naturkrise, energikrise, dårligere matproduksjon, og hetebølger. Adderer du faktorene får du en giftig cocktail. Utviklingen vil fortsette så lenge vi ikke får ned klimagassutslippene.

Han mener at det ikke tas grep, fordi det er så langt fram i tid.

- Tiden vil gå uten at vi gjør så mye. Vi håndterer en krise når vi står i den, og har vanskeligheter med å gjøre noe i forkant.

- Er du oppgitt?

- Jeg er oppgitt over at vi ikke har kommet lengre. Samtidig er det en viss optimisme. Nå er det flere som innser at vi ikke kan leve slik som de rike har gjort fram til i dag.

Han understreker at «bruk og kast»-mentaliteten ikke kan fortsette. At vi må gjenutnytte det som produseres.

- I dag er det mange som forholder seg til dette. Men det er langt, langt igjen.

- Veldig alvorlig

Han fortsetter:

- Den dagen Bryggen står i vann, vil demningen være på plass. Når Bergen by står i vann, da vil det bli gjort noe. Vi kan heve den ytre kaikanten noe. Vi kan sette inn visse tiltak, men noen permanent løsning er det ikke. Dette er bare begynnelsen. Vi kjøper oss litt tid, sier klimaforskeren.

Han viser til at Bergen, og Stavanger, har kjøpt såkalte «vannpølser» som de ruller ut under stormflo.

- 20 centimeter havstigning i Bergen vil bli veldig alvorlig med en stormflo-hendelse. Og det kommer. Det kan skje i 2050, sier han.

Han understreker at kommunen tar høyde for dette. Skal du bygge i strandsonen i dag, må du ta høyde for at havet kan stige.

- De sover ikke helt i timen. Men hva gjør man med eksisterende infrastruktur? Hvordan blir Bergen med en demning? Det blir jo spesielt.

Har tatt grep

Direktør Magnar Sekse i Bergen Vann forteller at det er tatt grep for å forhindre at vannet kommer over Bryggen. Dette ble gjort allerede i 2007.

I rørene som går ut i sjøen fra Bryggen, er det satt inn en tilbakeslagsventil på innsiden av slukene. Dette for å forhindre at vann kommer inn når trykket blir større utenfra, som for eksempel under stormflo.

I tillegg er det laget et nytt system for avløpsvannet, slik at det er lukket. Det er bygget under Bryggen, og forhindrer at det vannet som kommer opp er forurenset.

- Vi har målt opp hele bryggekanten så vi har eksakt oversikt over de laveste punktene, der hvor vannet kan komme inn. Så har vi disse pølsene som fungerer som en demning.

- Det er gjort noen grep på kort sikt. Hvis havet stiger, må det tas ytterligere grep. Der er det et lengre tidsperspektiv for å finne løsninger, sier Sekse.

- Må ta et valg

I tillegg er Bryggen jekket opp fordi den begynte å synke. Dette fordi den er plassert på organisk materiale.

Helge Drange påpeker at Bryggens utfordringer er et eksempel på det mange vil stå overfor.

- Hvordan kan man løse problemet uten at det koster for mye? Men så kommer problem nummer to. Vi kan bøte på, lappe på, men når lappeteppet blir for stort, lar det seg ikke gjøre lenger.

- Da må man ta et valg. Hva skal man redde? Hvor skal man holde havet ute? Hva blir for dyrt, og hvilke steder kan mistes? Det blir en veldig delikat og konfliktfylt situasjon, tror jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer