Høye strømpriser:

Roper varsko: - Forferdelig

Museer roper varsko etter høye strømregninger. - Det finnes en løsning, mener Rødt-politiker.

KAN STENGE: Flere av Bergens store attraksjoner, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet og Bryggens Museum risikerer å måtte stenge som følge av høye strømpriser. Nå krever flere politiske partier handling. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KAN STENGE: Flere av Bergens store attraksjoner, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet og Bryggens Museum risikerer å måtte stenge som følge av høye strømpriser. Nå krever flere politiske partier handling. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Tirsdag slo tre museer i bergensområdet alarm om konsekvensene av de høye strømprisene.

Museum Vest, Bymuseet i Bergen og MUHO truer alle med å stenge deler av museumsanleggene, med mindre de får «akutt hjelp» til å håndtere de mangedoblede strømregningene.

Leder i Stortingets Utdannings- og forskningskomité Hege Bae Nyholt (Rødt), mener at nødropet fra museene illustrerer at dagens strømstøtteordninger ikke fungerer godt nok.

- Vi ser nå at det er et slags lappeteppe av ordninger. Noen får, andre får ikke. Musene ramler mellom to stoler, sier Nyholt.

- Kan føre til tapt kulturarv

Rødt har lenge argumentert for at en makspris på strøm er den mest rettferdige måten å gi strømstøtte på.

- Vi mener det vil gagne alle, i stedet for ordninger som gjelder noen, men ikke andre.

For museene haster det, forteller de. Behovet for oppvarming og avfukting gjør det vanskelig å spare på strømmen.

- Dette er et alvorlig problem for flere museer. Det koster mye å holde fornuftige temperaturer. De kan ikke bare skru av strømmen. Det kan i verste fall føre til at kulturarv går tapt, sier Rødt-politikeren.

Hun mener det nå er viktig å lytte til utfordringene museer over hele Sør-Norge nå står i, som nå må håndtere voldsomt store strømregninger i et allerede stramt budsjett.

- Strømkrisen rammer mange, også vår fells kulturarv, både nå og for framtida. Det finnes en løsning. Det må ikke være sånn.

- Forferdelig

Bergenser og kulturpolitisk talskvinne for Frp, Silje Hjemdal, er enig med Rødt om at en makspris på strøm vil være en løsning som rammer bredt, både for privatpersoner, bedrifter og kulturinstitusjoner.

- Det har det ikke vært flertall for. Men da håper jeg at kulturministeren kan finne en løsning. Det vil være forferdelig om kulturinstitusjoner skal stenge, sier Hjemdal til Dagbladet.

Hun har ved to tidligere anledninger i år stilt skriftlig spørsmål til kulturministeren om situasjonen for norske museer, som allerede har en krevende coronapandemi bak seg.

- Jeg synes det er veldig ille når museene nå går ut og advarer så sterk.

DYRT: Flere av Bergens museer opplever en mangedobling i strømutgiftene. Nå vurderes drastiske tiltak. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet kan stenges på ubestemt tid. Foto: Bymuseet i Bergen
DYRT: Flere av Bergens museer opplever en mangedobling i strømutgiftene. Nå vurderes drastiske tiltak. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet kan stenges på ubestemt tid. Foto: Bymuseet i Bergen Vis mer

Frykter nytt forfall

Frp-politikeren trekker også fram farene strømsparing kan utgjøre for bevaringen av gamle bygg og gjenstander. Bergenseren synes også at det er alarmerende om attraksjoner som Håkonshallen og Rosenkrantztårnet må stenge, slik Bymuseet i Bergen nå advarer om at kan skje.

- Disse stede betyr ikke bare mye for turister og bergensere. Det har også en nasjonal og internasjonal verdi. Nå har vi også brukt mye penger på disse byggene. Da vil det være forferdelig om vi ikke kan vise fram disse praktbyggene. Og dersom det i verste fall skulle bety forfall igjen, om man må skru av lys og varme, ville det vært ille, sier hun og fortsetter:

- Vi må gjøre det vi kan for å forhindre at noen av de største trekkplastrene i Bergen lukkes.

Regjeringen: - Forstår utfordringene

Dagbladet har vært kontakt med i Kultur- og likestillingsdepartementet om problemene museene nå melder om.

Statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) skriver i en e-post at regjeringen skal legge fram forslag til tiltak for å avhjelpe næringslivet med økte strømkostnader.

- Det er viktig for oss at tiltakene skal være ansvarlige og ikke fører til høyere renter og opphetet økonomi. Vi har god dialog med partene i næringslivet og det ligger flere forslag til løsninger på bordet. Foreløpig er det for tidlig å si hvordan disse tiltakene blir, sier Haugsbakken.

Regjeringen forstår at ulike kulturinstitusjoner har krevende utfordringer knyttet til de høye strømprisene, fortsetter statssekretæren.

- Regjeringen jobber for å sikre gode og forutsigbare rammevilkår for næringsliv, husholdninger, frivillighet og en rekke andre aktører, og har innført flere ordninger for å avhjelpe strømsituasjonen for disse.

Samtidig kommer hun med en oppfordring til kulturinstitusjonene selv.

- Det er samtidig viktig at kulturinstitusjonene ser etter løsninger og innsparingstiltak som ikke setter kulturarven i fare eller i betydelig grad avkorter publikums tilgang til denne, avslutter Haugsbakken.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer